Jeugdopleiding.

De jeugdopleiding van Prinses Juliana is de kweekvijver van de vereniging. De leerlingen zullen aan het eind van hun opleiding normaliter doorstromen naar het harmonieorkest, het uiteindelijke doel van de opleiding. De muzieklessen kunnen eventueel begonnen worden met
een blokfluitopleiding, waarbij een allereerste muzikale ondergrond wordt gevormd.

Dit is echter niet noodzakelijk. Indien het voor de leerling fysiek mogelijk is, dan mag ook meteen op een instrument naar keuze gestart worden.

Binnen muziekvereniging Prinses Juliana kan gekozen worden uit 3 richtingen, te weten; koperinstrumenten (o.a. trompet, hoorn),
houten blaasinstrumenten (o.a. klarinet, saxofoon, fluit), en slagwerkinstrumenten (o.a. drumstel, melodisch slagwerk). Na ongeveer een half jaar les op het instrument kan al begonnen worden met het eerste samenspel in het beginnersorkest de Voorslag.

De nadruk in dit orkest ligt op het oefenen met samen muziek maken, een eigenschap die erg belangrijk is als uiteindelijk in het harmonieorkest gespeeld zal worden. Na ongeveer 2 jaar les op het instrument kan doorgestroomd worden naar het opleidingsorkest OPmaat. Dit orkest is een overgang tussen het harmonieorkest en de Voorslag. De muziek die gemaakt wordt is al moeilijker en er wordt ook meer nadruk gelegd op bijvoorbeeld stemming. Uiteindelijk zal na ongeveer 4-5 jaar les op het instrument doorgestroomd worden naar het harmonieorkest. Dit is dus zo’n 6-7 jaar na de uiteindelijke start van de jeugdopleiding. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de aanleg en beleving van de leerling. In overleg kan maatwerk geleverd worden en kan een andere strategie bepaald worden.Waarom is het belangrijk dat kinderen muzieklessen bij Prinses Juliana volgen?

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De lessen vinden allemaal plaats in Cultureel Centrum de Brink, dus in Zelhem.
Vanwege de relatief lage kosten wordt de drempel laag gehouden. Het is wetenschappelijk bewezen dat het maken van muziek een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. Zie hiervoor ook de YouTube video’s van prof.dr. Scherder. Je kunt je hele leven muziek blijven maken (het oudste spelende lid is boven de 90) Je leert erg veel leuke mensen kennen en het is dus goed voor je maatschappelijke ontwikkeling. Het is erg cool als je de muziek van jouw favoriete film gewoon ook zelf kunt maken. Je hebt ook eigen uitvoeringen en jaarlijkse spelmiddagen. Je draagt bij aan het cultuurerfgoed in je eigen gemeente. Bij festiviteiten in je woonplaats hoor je er altijd bij.